Archiefhub

Hoe gebruik je de databank?

Op deze pagina geven we enkele aanwijzingen over het gebruik van deze website. Heb je vragen en vind je het antwoord niet terug op deze pagina? Contacteer ons dan gerust via architectuurarchief@vai.be.

Zoekmethoden voor de gehele collectie

De standaard zoekmethode van deze website is een full-text search. Hiermee zoek je - zoals de naam het zegt - door de volledige tekst van alle pagina's op de website. De standaard zoekmethode is de centrale zoekbalk op de homepage of de zoekbalk rechtsboven je scherm op de andere pagina's. Bij elk resultaat heb je filtermogelijkheden op verschillende elementen, zoals gebouwtypes, gemeentes enz.

Wil je meteen geavanceerd zoeken zonder een zoekterm in te geven? Dat kan. Gebruik de algemene zoekmethode zonder een zoekterm in te geven. Je kunt dan meteen filteren in alle pagina's van de databank. Je kunt er dan ook voor kiezen om enkel te zoeken op naam of titel.

Een andere zoekmogelijkheid is de interactieve kaartweergave, bereikbaar via het hoofdmenu. Alle archiefgehelen in onze collectie die te relateren zijn aan een geografische plek (i.e. architectuurprojecten) zijn op die manier via de kaart terug te vinden.

De lijst (bereikbaar via het hoofdmenu) geeft je heel eenvoudig een overzicht van alle archieven in onze collectie.

Wil je zoeken doorheen onze bibliotheek? Dan moet je gebruikmaken van een andere website. Meer uitleg vind je op onze pagina over de bibliotheek.

Zoekresultaten interpreteren

Archieven moet je zien als hiërarchische structuren. Ieder archief bestaat uit verschillende onderdelen die op hun beurt opnieuw onderdelen kunnen bevatten. Bijv.

 • Archief van architect x
  • Projectdossiers van architect x
   • Project y
   • Project z
  • Correspondentie van architect x
   • Correspondentie van jaar a
   • Correspondentie van jaar b

Zowel archieven als hun onderdelen hebben elk een aparte pagina waarmee deze worden beschreven. Is je zoekresultaat een geheel archief, dan duiden we dit in de lijst aan met de tag "archief/collectie". Is je zoekresultaat een onderdeel van een archief, dan duiden we dit aan met de term "Bestanddeel". In het zoekresultaat geven we ook steeds aan van welk archief het bestanddeel deel uitmaakt.

Onze databank beschrijft niet alleen archief. Waardevolle tekeningen, maquettes, of andere objecten krijgen een eigen beschrijving. Vind je een object terug, dan staat dit aangegeven met de tag "object". Tevens vind je terug uit welk archief het object komt.

Zoeken binnen één archief

Ben je enkel op zoek naar objecten of archiefbestanddelen binnen één archief, dan zijn er verschillende methodes voor jou om te gebruiken. In eerste instantie kun je na een standaard zoekoperatie alle resultaten die behoren tot één archief eruit filteren.

Verder vind je op iedere pagina:

 • Een kaartweergave die bestanddelen met een geografische locatie op de kaart afbeeldt
 • Een sectie "Blader door archieven", waarmee je snel alle bestanddelen van het archief kunt doorbladeren
 • Een sectie "Onderliggende beschrijvingen", die alleen de direct onderliggende pagina's van het archief toont

Via de breadcrumbs bovenaan de pagina weet je steeds op welke plaats je je bevindt in de archiefhiërarchie.

Veel archieven hebben in het verleden ook een inventaris in PDF of Excel gekregen. We blijven deze aanbieden. Je vindt deze inventarissen terug rechtsboven op de pagina's van het volledige archief.